Wist u dat wij in Lelystad een echte stadsdichter hebben?

Juul Baars is in juni 2019 officieel benoemd tot de Stadsdichter van Lelystad voor de periode 2019/2020. Hij won de stadsdichtersverkiezing in de Flevomeerbibliotheek. Juul Baars is de achtste stadsdichter van Lelystad. Zijn voorgangers waren: Gerard Beense, Marjan van Gog, Petanak (Peter van Beurden), Antonius de Knegt (Marcel van Kersbergen), junior stadsdichter Michel Dijkstra, Martijn Nijdeken, wederom Gerard Beense en ten slotte Thomas Gerla.

Wethouder Peter Schot installeert Juul Baars als stadsdichter

Over Juul Baars

“Mijn allereerste gedicht schreef ik op 14-jarige leeftijd,” vertelt Juul Baars. “Ik was verliefd, tot over mijn oren. Ik heb voor haar wel 100 gedichten geschreven. Toch is er niets van geworden. Mijn dichtwerk kwam stil te liggen. Werk en studie waren hiervoor verantwoordelijk. Pas toen mijn oudste zoon thuiskwam en vertelde dat hij de liefde had gevonden en hij er een gedicht over schreef, pakte ik het dichten weer op. Af en toe schreef ik wat. In 2006 vestigde ik me in Lelystad en ontmoette ik enkele Dijkdichters. Ik werd lid van het clubje waar ik nu nog met veel plezier aan deelneem. Zij hebben mede vorm gegeven aan mijn hedendaagse werkjes.”

Podium bieden

Baars vervolgt: “Het stadsdichterschap zal ik proberen te gebruiken om Lelystedelingen van allerlei kleuren kennis te laten maken met poëzie in het algemeen. Daarbij is het me veel waard om nieuw talenten enthousiasmeren om op de voorgrond te treden. Binnen de taakstelling van de stadsdichter zal ik daarom zeker een nadruk leggen op het ‘coördinerende’, zoals in de taakomschrijving is gemeld. Dit sluit aan bij de activiteiten die ik op dit moment, samen met Jan Huisman, in het open podium ‘de Salon’ uitvoer, namelijk het bieden van een podium aan Lelystedelingen die iets willen laten zien of horen. Wij zoeken daarbij verbinding met de rest van Flevoland en met artiesten uit heel Nederland (uitwisseling).”

Stadsgedichten

“Uiteraard zal ik ook, naast dus anderen, mijn bijdrage leveren aan het schrijven van stadsgedichten. Ik heb het gevoel dat de komende twee jaar een vruchtbare periode zal worden. Ik hoop op goede en frequente contacten met de gemeente,” besluit Juul Baars.

Voormalige stadsdichters

Gerard Beense werd in 2005 verkozen tot de eerste officiële stadsdichter van Lelystad en in 2006 werd hij herbenoemd. Marian van Gog volgde hem in 2007 en 2008 op. Petanak (Peter van Beurden) was de stadsdichter in 2009-2010, waarna hij werd opgevolgd door Antonius de Knegt (pseudoniem voor Marcel van Kersbergen). Michel Dijkstra was de junior stadsdichter van Lelystad voor diezelfde periode. Van 2013 tot 2015 was Martijn Nijdeken de vijfde stadsdichter van Lelystad. Na nogmaals Gerard Beense was Thomas Gerla van 2017 tot 2019 de stadsdichter van Lelystad.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons!
error: Mooie tekst he? Helaas, hier zit copyright op. Neem contact op voor verdere informatie.